aandenken Gilbert website

Op 2 februari overleed gewezen bestuurslid van ons wijkcomité Gilbert Billiet. Gilbert was jarenlang bestuurslid en had de bijnaam" Gilbèr den militair". Dat kwam niet alleen omdat het rijmde maar ook omdat hij, toch naar eigen zeggen, het vaderland jarenlang keihard heeft verdedigd. Ondanks de vele plaagstoten van voorzitter Tony heeft Gilbert deze bewering echter nooit kunnen hard maken:-)

Gilbert had echter wel orde en stiptheid overgehouden aan zijn militaire loopbaan en het was dan ook Gilbert die op het briljante idee kwam om op het paasontbijt de bezoekers niet zelf te laten kiezen waar ze wilden zitten omdat dit tot plaatsverlies zou leiden maar dat het aan het bestuur was om te bepalen waar de mensen moesten zitten. Een principe dat tot de dag van vandaag wordt toegepast bij het paasontbijt.

Als bestuurslid was hij ook een gewaardeerd en zeer actief iemand die vooral de activiteiten van de seniorennamiddag tijdens de wijkfeesten tot een aangenaam samenzijn wist om te toveren.

Het Bilkhagebestuur en sympathisanten wensen hierbij veel sterkte toe aan zijn echtgenote Simonne en heel zijn familie.

Namens het Bilkhagebestuur.

 

p.s. de rouwbrief van Gilbert is te vinden op www.vanhoutteghemfunerals.be 

 

 

 

 

 

NIEUW !!

 

In deze rubriek zetten we personen van de Bilkhage en Aanpalende,

of zij die er een link mee hebben "In de kijker " , kan ook ev. een evenement zijn.

Suggesties zijn welkom en kunnen meegedeeld worden op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Commerciele doelen zijn niet toegestaan.

 

 ion basket logo

 

Amerikaanse basketlegende is na 50 jaar terug in Waregem: “Mijn dochter is hier geboren en wou haar mijn vrienden van toen leren kennen”

 

norman basket

 

Gewezen basketbalspeler Norman Reuther heeft afgelopen week een bezoek gebracht aan Waregem. Vijftig jaar geleden was hij een fenomeen op en naast het veld. “Enkel de plek waar we speelden, is niet veranderd.”

https static.nieuwsblad.be Assets Images Upload 2022 06 24 f7dd618b 198c 464d a7d3 0440312426d1

 

Etienne T‘jollyn, Tony van den Hende, Pol Delesie, Johan Vanheuverbeke, Paul T’jollyn, Norman Reuther, Lucien Debels en Takashi Hobo ontmoetten elkaar woensdagavond terug. — © Jo Vandenbroucke WoW promofoto Zwevegem

 

Zijn lichaam laat het op zijn 78ste niet meer toe om veel te sporten, maar 53 jaar geleden was Norman Reuther een topper in het basketbal. Hij werd de held van de stad, nadat hij er mee in slaagde de Waregemse basketbalclub twee keer na elkaar te doen promoveren. De jaren 1970, 1971 en 1972 werden mede dankzij hem legendarische jaren, want de Amerikaanse Reuther was een fenomeen op en naast het veld.

Na 53 jaar is hij terug. Norman Reuther zakte afgelopen week af naar Waregem, samen met zijn dochter Melissa (51) die in België geboren werd. “Ik wou dat ze mijn vrienden van toen leerde kennen, ik wou haar tonen wat we hier hebben meegemaakt”, zegt Norman.

De voorbije dagen werd hij op sleeptouw genomen door oud-spelers Paul en Etienne Tjollyn, erebasketvoorzitter Denis Vansteenbrugghe en Murielle Vandenbroucke, bestuurslid bij de basketclub. Woensdagavond werd Reuther verrast met een barbecue in wijkhuis De Bilkhage. Het was meteen een blij weerzien met heel wat oud-spelers.

Iedereen herkend

Ik herkende iedereen nog”, zegt Reuther enthousiast. “De broers Tjollyn natuurlijk, maar ook Jan Callens en Lucien De Bels”, zegt hij met een heerlijk Amerikaans accent. “Het was marvelous om hen terug te zien.” Gebasketbald werd er woensdagavond niet. “Daarvoor zijn we allemaal wat te oud. Maar we hebben wel wat afgelachen. Dat zijn we nog niet verleerd.” 

https static

Trainer Roger Staes, Patrick Sandra, Herman Van Loocke, Freddy Vanderbeken, Guy Desmedt, Norman Reuther, Peter Dewulf. Zittend: Tony Van Den Hende, Pol Delesie, Etienne T’Jollyn, Paul T’Jollyn, Fernand Staelens, Johan Vanheuverbeke in het seizoen van 1970-1971. “Twee promoties na elkaar dankzij Norman Reuther die iedereen naar huis speelde”, lezen we in een archief.  — ©  if

 

Donderdag volgde een bezoek aan de stad, die volgens Reuther nauwelijks nog te herkennen is. “Het is completely different, maar wel beter, mooier. Very nice”, aldus Reuther. Enkel de plek waar hij vijftig jaar geleden al basketbal speelde, is niet veranderd. “We speelden toen in het Jeugdcentrum. Ik zag dat er nu een nieuwe vloer ligt, maar de bar staat er nog.”

De andere barretjes waar hij destijds met zijn basketkameraden veel tijd doorbracht, zijn verdwenen. “Ik herinner me het Pigeon D’or hotel onder meer. Die zaken zijn weg, maar wat was het fijn om hier eens terug te zijn en zoveel herinneringen op te halen.”

De komende dagen trekt het gezinnetje ook nog naar Brugge en Parijs. “Maar de echte reden waarvoor we naar Europa afzakten was Waregem. Ik moést dit gewoon tonen aan mijn dochter.”

Bron: Nieuwsblad

ion_basket_logo.jpg

 

 

 

Afscheid van Johan Dhaenens als voorzitter en stichter van Sob'Art

sobart.png

 

johan dhaenens bewerkt  johan 2 bewerkt

Johan in actie met Sob'Art tijdens de Bilkhagefeesten met het portretrekenen 

 

Toen Johan op 31/01/1998 met pensioen ging wist hij natuurlijk niet wat de toekomst zou brengen maar 1 ding wist hij wel zeker: hij zou zijn dagen niet in ledigheid doorbrengen. En daarom richtte hij reeds 1 dag later, op 01/02/1998 een schildersatelier op die elke dinsdagnamiddag zou samenkomen in het toenmalig GOBA. Maar dat hij pas 24 jaar later, op 31/01/2022, zou afscheid nemen van zijn geesteskind, dat had hij zelfs in zijn stoutste dromen nooit kunnen vermoeden.

 

Want het was natuurlijk een rustige start. Hoewel, reeds na korte tijd had hij al 7 geïnteresseerden rond zich verzameld, eigenlijk was dat al een prestatie op zich.

 

Maar Crea-club, zoals Johan zijn club had genoemd, bloeide dat het een lieve lust was en telde tegen eind 2001 reeds 16 leden.

 

Ook 2003 was een belangrijk jaar in het bestaan van Crea-Club met de toetreding tot de Waregemse Cultuurraad. Deze toetreding bracht natuurlijk een aantal administratieve verplichtingen met zich mee zoals een jaarlijks activiteiten-verslag, evenwel prima uitgevoerd door Lucrèce. En ondertussen groeide het aantal leden aan tot 23 in 2006.

 

Tijd dus om niet enkel aan elkaar maar ook aan de buitenwereld te tonen wat men kon, en dat was heel veel. Zo kwam er een prachttentoonstelling in 1995 naar aanleiding van 25e Bilkhagefeesten.

 

Maar de echte doorbraak kwam er toch wel met de deelname aan Buren bij Kunstenaars. Heel snel had Johan door dat deze door de provincie West-Vlaanderen georganiseerde kunsthappening een positieve invloed zou hebben op de uitstraling van Crea-Club Bij hun eerste deelname was de belangstelling, dank zij de bekendmaking in de Bilkhagemare, eerder lokaal. Maar doordat ook de provincie steeds meer energie stak in de bekendmaking van hun initiatief, onder meer door het uitgeven van een boekje met alle deelnemende artiesten van de hele provincie, steeg het aantal bezoekers in 2010 reeds tot 170. Door de computer werd het steeds gemakkelijker om deelnemende kunstenaars te vinden en daardoor hoorde men in het 2e weekend van oktober dialecten uit de ganse provincie.

 

Eén keer zelfs is Buren bij Kunstenaars doorgegaan ten huize Johan wat het voordeel had dat men niet alleen Johans schilderijen kon bewonderen maar ook de schitterende beeldhouwwerken van zijn op dat vlak heel getalenteerde echtgenote Trui. Het was trouwens een unieke gelegenheid om kennis te maken met kunstwerken die anders nooit hun huis verlaten.

 

In 2000 werd Waregem een stad en GOBA werd SOBA. Dat inspireerde Johan tot een naamwijziging. De artiesten die samenkwamen in het Soba inspireerden hem tot Sob'Art

 

Ondertussen veroorloofde Johan zich enkele individuele "uitstapjes" wat resulteerde in prachttentoonstellingen in al even prachtige locaties zoals de oude kerk van Vichte en het Koetshuis in park Baron Casier.

aquarellen johan

 

En zo evolueerde Sob'Art verder tot een gerespecteerde schildersclub die echter net als zoveel andere organisaties te lijden had onder de afschaffing van het brugpensioen en de stijgende pensioenleeftijd.

Samen met zijn stijgende leeftijd heeft dit Johan doen beslissen om de fakkel en de sleutel van het Soba op 31 januari 2022 door te geven aan zijn opvolger, Jean Pierre Van Gucht.

 

En het eerste objectief dat Jean Pierre wil bereiken is het aantrekken van nieuwe leden, iets waaraan we graag willen meewerken.

 

Daarom vind je elders onder "aktiviteiten" - doorlopende activiteiten -  alle info over Sob'Art en hoe je kan lid worden.

 

Rest nu alleen nog om uit naam van het ganse bestuur te zeggen: dank je wel Johan voor 24 jaar samenwerking.

 

Tekst Dirk Demeulemeester

 

 

 

 

klaprozen 2

 

We vernamen het heengaan van Hadewijck, de vrouw van Fred Verhaeghe.

De Bilkhage biedt hem en zijn familie oprechte deelneming aan en wenst hen

veel sterkte. 

 Fred en vrouw

Rouwbericht: www.dela.be/nl/uitvaartzorg-amez 

 

BLOEMSTUK MET DUBBEL LEVEN WINT EERSTE PRIJS

Fred Verhaeghe prijs

 

Fred Verhaeghe uit Waregem, leerkracht bloemsierkunst aan het PTI in Kortrijk

 

won de Helleborus Floral Award 2022.

 

Fred werd met zijn Hartelijk Bloemstuk de winnaar van de professionele jury.

 

Benoit Vandendriessche, een oud-leerling van Fred won met zijn Wervelwind de publieksprijs.

 

De overwinning dit jaar is dubbel voor mij.   

Mijn vrouw lijdt al acht jaar aan de ziekte MSA,

een degeneratieve ziekte waarbij zenuwcellen afsterven van de hersenen die de motoriek bepalen:

veel broodnodige menselijke functies zoals stappen, spreken en schrijven verminderen of vallen weg,

een ziekte die zeer zwaar is om te dragen.  

Alle dagen vechten tegen de ziekte MSA is een strijd die je niet kan winnen!

Medicatie kan niet ondersteunen in iets wat afsterft.

In deze moeilijke periode brengen bloemen – ook al is dit maar voor even – een beetje troost.

Het winnende bloemstuk krijgt bij deze nog een tweede leven!”

Fred verhaeghe en Benoit

 

Het hele verhaal kunt u lezen in streekgenoot.be

 

 

 

 

 

lines2

 

 Fred Verhaeghe uit de Waterhoek / Waregem

 

leidde al meermaals in het verleden het bloemschikken in het SOBA.

 

Fred en vrouw

 

Hij werd op 30 december 60 jaar, dé gelegenheid om eens naar zijn vele ervaringen

rond bloemsierkunst te polsen.

Veel belangrijke plaatsen en beurzen in binnen- en buitenland zijn hem niet vreemd,

want daar zorgde hij met zijn leerlingen van PTI Kortrijk voor bebloemingen, maar er

is zoveel meer.

In " Streekgenoot "verscheen een mooie reportage die we u niet willen onhouden.

Volg de link hieronder en geniet er van !

 

 bebloemingen-van-rond-de-kerk-tot-bij-de-koning

 

lines2

 

Schouder aan schouder:

Greta Callens en dochter Liselore

 

 

In het kader van “Kom op tegen Kanker “ kan men verhalen mailen naar het

 

patiëntenmagazine Leven.

 

Dit is het verhaal van Greta Callens.

 

Uit Leven, editie 93, januari 2022

 

Greta Callens en dochter

 

 

Greta Callens (57) kreeg in 2012 beenmergkanker.

 

Na negen jaar leven op een rollercoaster van ups en downs,zoals haar dochter

 

Liselore (24) het omschrijft, is Greta stilaan weer de oude.

 

Het waren bijzonder moeilijke jaren voor het gezin dat in 2010 echtgenoot en vader

 

Pieter-Jan verloor aan longkanker.

 

Lees het volledig verhaal via onderstaande link

 

 Alles over kanker

 

                                                                                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                         

Plaats reactie

Verstuur