Update ! Er kan nog inschreven worden tot  20 juni !

cup omer clement

 

 Interessant voor de petanque liefhebbers !!

 

petanquetornooi statievrienden

 petanque

 

Laatste update archeologisch onderzoek in de Eikenlaan:

 

De archeologische opgravingen in de Eikenlaan op site toekomstig bedrijvenpark Bilkhage waren heel vruchtbaar.

 

Niet minder dan 35 sporen werden ontdekt van bewoning in ijzertijd en middeleeuwen.

 

De vondsten worden op termijn opgeslagen in buurt en ook tentoongesteld

 

vondst Bilkhage vondst Bilkhage 2

 

meer info :

 

http://blog.seniorennet.be/wareber2/archief.php?ID=2376331n

 

 

 Update Archeologisch onderzoek: 

 

Naar verluidt ging men op zoek naar sporen van een nederzetting héél lang geleden (ijzertijdperk?)

 

Deze morgen is er gepraat met een archeoloog.

 

Men is er vrij zeker van dat er in de jaren 1100 een nederzetting is geweest op De Bilkhage.

Er is echter te weinig gevonden om het onderzoek verder te zetten

en het dossier werd op 11-1 afgesloten.

 

 

Archeologisch onderzoek aan de gang op werf in Eikenlaan waar straks 19 bedrijfsunits verrijzen

 

DSC 28142873

WAREGEMOp een bouwwerf in de Eikenlaan is momenteel een archeologisch onderzoek aan de gang. Een lagere en een middelbare school uit Waregem mochten dinsdag een deel van de opgravingen bijwonen. “Blijkbaar liep er ooit een beek langs dit perceel en bestaat er een redelijke kans op historische vondsten”, vertelt Bram De Paepe van de projectontwikkelaar.

 

archeologisch onderzoek 2

                            Het archeologisch onderzoek in de Eikenlaan is volop aan de gang. © RV

 

Langs de Eikenlaan is projectontwikkelaar LCV Real Estate druk bezig met de bouw van bedrijvenpark Bilkhage. Tegen september of oktober worden hier 19 bedrijfsunits neergepoot, waarvan er intussen al 12 verkocht zijn. “Het is uitzonderlijk dat er zoveel units verkocht zijn, vóór de bouw ervan. Er is duidelijk veel vraag naar bedrijfsruimte”, zegt Bram De Paepe van LCV. “Onder meer een elektricien, een dakwerker, een interieurbedrijf en een reclamebedrijf zullen hun intrek nemen op de site.” 

IJzertijd

Sinds deze week ligt de werf wel even stil om een ruimte te geven aan archeologisch onderzoek. Dat neemt een tweetal weken in beslag en zal de timing van het project niet in de war sturen. “Dit onderzoek was voorzien. Blijkbaar liep er ooit een beek langs dit perceel en was de kans op historische vondsten groot. Er werden bewoningssporen aangetroffen die mogelijk dateren uit de periode tussen de IJzertijd (500 voor Christus, red.) en de Middeleeuwen”, vervolgt De Paepe, die nog niet kan meegeven of er effectief al interessante zaken zijn gevonden.

De archeologen zijn momenteel druk bezig met de opgravingen om alle sporen te documenteren en in kaart te brengen. “Doordat de werf stilligt, vonden we het zinvol om een educatieve kans te voorzien en enkele scholen uit te nodigen. Twee scholen gingen daarop in”, klinkt het nog. De scholieren van het tweede jaar Wetenschappen van de Sint-Paulusschool campus College en de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van de basisschool Zonneburcht kwamen dinsdag alvast een kijkje nemen op de site. 

archeologisch onderzoek

                              Twee klasgroepen kwamen dinsdag al een kijkje nemen op de site in de Eikenlaan. © RV

 

 Image2

 

 

De knoop is doorgehakt: afslag van Expresweg naar Eikenlaan blijft open

WAREGEMDe afslag van de Expresweg (N382) naar de Eikenlaan blijft open. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) beslist na een dringende vraag van burgemeester en Vlaams parlementslid Kurt Vanryckeghem (CD&V). Een proefproject toonde aan dat de sluiting enkel tot verkeerschaos leidde.

Op basis van het proefproject nam burgemeester en Vlaams parlementslid Kurt Vanryckeghem (CD&V) contact op met minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Hij vroeg om de piste van een definitieve sluiting te verlaten en werk te maken van een oplossing. “Ik ben blij te vernemen dat het Agentschap Wegen en Verkeer het nodige zal doen om een veilige afslagstrook te implementeren. Belangrijk en uitermate goed nieuws voor de verkeersveiligheid in onze stad”, reageert de burgervader.

Afrijstrook

afrijstrook

Hier rechts zal het Agentschap Wegen en Verkeer een afrijstrook aanleggen. © Pieterjan Neirynck

Ook oppositiefractie N-VA/Open Vld reageert tevreden op de beslissing. In juni trokken raadsleden Sophie Demeulenaere en Michiel Vandewalle aan de alarmbel over het verdwijnen van de afslag, vanwege de gevolgen voor de bewoners van de Bilkhage en de bedrijven in de industriezone. Om de Eikenlaan open te houden én de verkeersveiligheid te verhogen, suggereerde Demeulenaere een afrijstrook. “We zijn blij dat de minister daar nu op ingaat”, reageert fractieleider Michiel Vandewalle. “Ook dank ik onze burgemeester én parlementslid Bert Maertens (N-VA) die het niet-afsluiten en de suggesties van Sophie mee verdedigden op het Vlaamse niveau.”

Het kabinet van minister Peeters motiveert de beslissing met het argument dat het kruispunt van de Eikenlaan en de Expresweg vroeger een zogenaamd zwart punt was, maar dat er de laatste jaren geen zware ongevallen meer voorkwamen. “Vooral het dichten van de middengeleider op het kruispunt is de verkeersveiligheid ten goede gekomen”, klinkt het.

 

 

Proefopstellingen voor fase 2 van mobiliteitsplan

 

09 NOVEMBER 2020- 14 DECEMBER 2020

Na de goedkeuring van de eerste fase van het mobiliteitsplan voor het centrum, start op maandag 9 november een proefopstelling voor fase 2. Die concentreert zich op de wijk de Bilkhage. Het uiteindelijke doel is om vlotter en veiliger verkeer te krijgen, dat bovendien de woonwijken en de centrumstraten vermijdt.

Tussen maandag 9 november en zondag 14 december

zijn er drie proefopstellingen in de wijk de Bilkhage.

Dit zijn testen om te zien hoe het (gemotoriseerd) verkeer zich gedraagt als de Eikenlaan afgesloten

wordt en/of andere straten eenrichtingsverkeer worden.

De proefopstellingen zijn een combinatie van verkeersvragen van het stadsbestuur

en het Agentschap Wegen en Verkeer.

Opstelling 1: van 9 november tot 22 november

 • Afsluiten van de Eikenlaan aan de Expresweg. Fietsers kunnen de Eikenlaan nog inrijden.

 

 • Eenrichtingverkeer in de Groene Wandeling (van Hugo Verrieststraat tot Roterijstraat): enkel verkeer richting Roterijstraat is mogelijk. Fietsers kunnen in beide richtingen blijven fietsen.

 

Opstelling 2: van 23 november tot 6 december

 • Afsluiten van de Eikenlaan aan de Expresweg. Fietsers kunnen de Eikenlaan nog inrijden.

 

 • Eenrichtingverkeer in de Groene Wandeling (van Hugo Verrieststraat tot Roterijstraat): enkel verkeer richting Roterijstraat is mogelijk. Fietsers kunnen in beide richtingen blijven fietsen.

 

 • Eenrichtingsverkeer in de Lindestraat (van Eikenlaan tot Baanstknokstraat): enkel verkeer richting Baanstknokstraat is mogelijk. Fietsers kunnen in beide richtingen blijven fietsen.

 

 • Eenrichtingsverkeer in de Baanstknokstraat (van Lindestraat tot rondpunt Roger Vansteenbruggestraat): enkel verkeer richting Roger Vansteenbruggestraat is mogelijk. Fietsers kunnen in beide richtingen blijven fietsen.

 

 • Eenrichtingsverkeer in de Roger Vansteenbruggestraat (vanaf de Boulezlaan tot aan kruispunt Eikenlaan): enkel verkeer richting Eikenlaan/Vijfseweg is mogelijk. Fietsers kunnen in beide richtingen blijven fietsen.

 

Opstelling 3: van 7 tot 14 december

 • De Eikenlaan gaat terug open aan de Expresweg.

 

 • Alle andere maatregelen blijven nog tot 14 december.

   

Wat volgt daarna?


Zowel voor als tijdens de proefopstellingen voert de dienst verkeerstellingen uit.

 

Na het einde van de opstellingen worden die cijfers met elkaar vergeleken en is er verder overleg met alle

 

betrokken partijen (de stad, het Agentschap Wegen en Verkeer, de bewoners …)

 

animaatjes herfst 10895

 

 

 

Zo bewaar je je mondmasker het best 

Nu mondmaskers nog meer een dagelijkse realiteit worden, zit je misschien met de vraag waar en hoe je je mondmasker het best opbergt. Met deze tips weet je wat te doen!

De basisregel

Een (stoffen of chirurgisch) mondmasker kan je 8 uur dragen, tenzij je het intensief gebruikt, zoals een leerkracht die voor de klas staat. Dan wordt er aangeraden om elke 4 uur het mondmasker te vernieuwen. Ook als je merkt dat je mondmasker zichtbaar vuil of vochtig is, neem je beter een proper exemplaar!

Chirurgische maskers die je bijvoorbeeld in de supermarkt koopt of in automaten in sommige treinstations, moet je na gebruik weggooien. Je kan ze niet hergebruiken door ze enkele dagen te laten liggen bijvoorbeeld. Daarvoor zijn ze te fragiel en ze geraken ook snel verzadigd. Je moet ze dus weggooien in plaats van ze te laten liggen. Stoffen maskers kan je uiteraard wassen en hergebruiken.

Waar bewaar je je mondmasker nu het best?

Laat je mondmasker niet zomaar rondslingeren, stop het ook niet los in je broekzak of portefeuille. Zo komt het wel heel makkelijk in contact met bacteriën of andere stoffen die je liever niet op je mondmasker krijgt.

Bewaar je masker het best zo steriel mogelijk in een afsluitbaar plastic of stoffen zakje of in een envelop. Let erop dat je ook een verschillend zakje hebt voor je proper masker en je gebruikt masker, mocht je met verschillende maskers de deur uitgaan.

Wanneer je je mondmasker wegstopt in een zakje, plooi dan de binnenkant van het masker tegen elkaar. Zo komt enkel de 'vuile' buitenkant in aanraking met een ander oppervlak.

Wanneer je je mondmasker tussendoor even zou willen afzetten om te eten of iets te drinken bijvoorbeeld, legt je het best met de buitenkant naar beneden op een schone plaats die achteraf kan worden schoongemaakt. Je kan het ook bij de linten of elastieken vasthouden.

Handhygiëne blijft belangrijk

Het blijft een rode draad, maar je handen wassen blijft enorm belangrijk wanneer je een mondmasker op- of afzet. Was je handen grondig met water en zeep voor je het masker aanraakt. Gebruik de uiteinden van de linten of elastieken om het masker op te zetten. Raak nooit de stoffen binnen- en buitenkant van het masker aan met je vingers, ook niet bij het afzetten.

 

 

                                                                                          lijn10

 

rookmelder

 

Rookmelders redden levens

 

Rookmelders zijn sinds 1 januari 2019 verplicht voor alle huurwoningen, nieuwbouwwoningen, woningen die worden gerenoveerd, zelfstandige woningen en kamers bestemd voor studenten. Vanaf 1 januari 2020 moet ook een woning waarin je als eigenaar zelf woont over de nodige rookmelders beschikken.

 

Wacht dus niet langer en plaats rookmelders in je woning! Zo maken we wonen in Waregem samen veiliger.

Indien nodig, kan je de aangekochte rookmelders laten plaatsen door het lokaal diensteneconomiebedrijf Werkplus uit Waregem. Door je gegevens na te laten in de stadswinkel of één van de deelgemeentehuizen, zal een medewerker van Werkplus je contacteren voor de plaatsing van de rookmelders. Dit gebeurt normaal gezien binnen de 3 weken na aankoop


lines2

 

 

                           Het starten van een BIN staat voorlopig in de wacht.

 

   Er waren een 10-tal geïnteresseerden en die werden doorgemaild naar Mira.

 

   We wachten op een vervolg.

 

   Intussen is het raadzaam via mail of whatsapp verdachte gedragingen door te sturen

 

   en niet twijfelen om 102 of 112 te bellen.

 

lines2

 

                         De huur van ons soba is vanaf 1 januari digitaal te boeken 

 

   via de site van de OC’s van de stad Waregem, meer info via "huur SOBA"

 

  

 

lines2

 

                  

 

 

Sabbe foto

Waregemnaar krijgt eigen 'berg' in Gent

Een Waregemnaar heeft een eigen berg gekregen, in Gent nog wel: daar is de heuvel naar de

 

kunstskibaan voortaan genoemd naar Karel Sabbe.

 

Hij verbrak in 2018 het wereldrecord op de Appalachian Trail in de VS:

 

hij legde de 3.500  kilometer af in 41 dagen, acht uur en 25 minuten.

 

Sabbe kwam vaak trainen op de heuvel in de Blaarmeersen. Daarom krijgt de berg nu zijn

naam.

 images

 Voor al wie af en toe naar de bibliotheek gaat :

Vanaf 1 september 2019 is het nieuwe reglement van kracht !

bibliotheek foto

 Boekenplein 1 - 8790 Waregem

 

 

Belangrijkste wijzigingen:

Alle materialen kan je vier weken uitlenen en vier weken verlengen.

Je leent tot 15 materialen per kaart uit (geen onderscheid tussen boeken, cd’s en dvd’s).

Van games, reisgidsen, themaboeken, -cd’s, -dvd’s, LP’s, taalcursussen en educatieve spelmaterialen leen je maximaal vijf materialen per categorie uit.

Een IBL-aanvraag (interbibliothecair leenverkeer) kost 3 euro.

Het volledige reglement nalezen kan hier.

Liever een exemplaar op papier? Vraag gerust jouw exemplaar op aan de infobalie van de bibliotheek in Waregem, Desselgem of Sint-Eloois-Vijve.

 

BEKIJK OOK

 

lines2

 

 

 geleide honden

 

 

 

Doppen voor Dieren …      

Bovenkant formulier

Onlangs las ik een oproep op FB van Cindy Van Herpe, een dame uit Deerlijk.

Zij beheert een inzamelpunt voor o.a. plastieken dopjes en kroonkurken.

En dit is ten voordele van BCG (Blindgeleidehonden)

Hachiko (Assistentenhonden) en VZW Zebrapad.

 

BCG staat voor “ Belgisch Centrum voor Geleidehonden”

 daarvoor verzamelen ze plastiek dopjes van:

- Dranken (frisdrank, water, melk, fruitsap, sportdrank…)

- Producten: afwasproducten, detergenten, deo's, shampoos, spuitbussen

- Medicatie

- Deksels of klepjes van: choco, honing, koffie, sauzen …

  Liefst zo proper mogelijk; geen zand, schimmel of etensresten.

 

HACHIKO staat voor Africhtings-Centrum voor Hulp aan Invaliden d.m.v. Kleine opdrachten

Daarvoor verzamelen ze lege inktpatronen en oude gsm’s

 

Zebrapad vzw zet zich in om het onderzoek van EDS te (onder)-steunen

door de opbrengsten te schenken aan de Dienst Medische Genetica van het UZ te Gent

Voor Zebrapad verzamelen ze kroonkurken van glazen flesjes

Is Deerlijk niet bij de deur? geen nood  deze mensen verzamelen mee voor ons:

Olmstraat 85,

Azalealaan 55

Transvaalstraat 69 in Sint-Eloois-Vijve.

 

dopjes

 

 Info en facebook: Klik hier

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Website geleidehond klik hier

 

Algemene info:

Cindy Van Herpe 

De Taeyelaan 36 - 8540 Deerlijk

honden

 
Bedankt voor de hulp namens Cindy Van Herpe !