richtlijnen

 

 

COVID-19 barometer op alarmniveau 4:

 

strengere regels vanaf maandag 19 oktober

 

Persbericht van Eerste Minister Alexander DE CROO

Het Overlegcomité heeft vandaag kennisgenomen van de zorgwekkende epidemiologische toestand, waarbij het volledige land zich sinds vandaag op basis van de COVID-19 barometer op alarmniveau 4 bevindt (zeer hoge alertheid).

De druk op de ziekenhuizen en op de continuïteit van de niet-COVID-19 zorg neemt toe. Sommige ziekenhuizen kampen met personeelsuitval. Ook is er een verhoogde druk op de eerstelijnszorg, met name de huisartsengeneeskunde.

Om te vermijden dat ziekenhuizen in de problemen komen, scholen moeten sluiten, de economie stilvalt en al teveel mensen zouden vereenzamen door een algehele lockdown heeft het Overlegcomité een reeks maatregelen beslist:

 1. Knuffelcontacten (nauwe contacten) worden beperkt tot max. 1 persoon

 2. Privésamenkomsten worden beperkt tot 4 dezelfde personen per twee weken.

 3. Samenscholingen op openbaar domein worden beperkt tot maximaal 4 personen.

 4. Telewerk wordt de regel, voor functies die zich ertoe lenen met respect voor de continuïteit van de bedrijfsvoering, activiteiten en dienstverlening.

 5. Markten en kleine kermissen blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding wordt verboden. Rommelmarkten, brocantes en kleine kerstmarkten zijn verboden.

 6. Cafés en restaurants worden gesloten. Dit geldt voor een periode van vier weken, en wordt geëvalueerd na twee weken. Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22.00 uur. Recepties en banketten verzorgd door een professionele catering/traiteur onderneming zijn verboden, behalve in hotels voor de verblijvende gasten en koffietafel bij uitvaarten (max. 40 personen).

 7. Nachtwinkels moeten sluiten om 22.00u. Er is een verbod op alcoholverkoop vanaf 20.00u.

 8. Verbod om zich op de openbare ruimte te begeven tussen 24.00u en 5.00u, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen, zoals onder meer dringende medische redenen, professionele verplaatsingen en woon-werk verkeer.

 9. Voor indoor activiteiten blijven de bestaande protocollen gelden tot aan evaluatie op 23/10. Er komt een verbod op de verkoop van drank en voeding.

 10. Sportwedstrijden: compartimenten worden gehalveerd van 400 naar 200 toeschouwers (professioneel) of enkel met leden van hetzelfde huishouden (amateurs). Kantines en drankgelegenheden worden gesloten.

De federale regering en de deelstaten regering zullen alles op alles zetten om iedereen die economisch getroffen wordt, maximaal te steunen. Zo zal de federale regering het overbruggingsrecht voor zelfstandigen die moeten sluiten, verdubbelen. Bestaande steunmaatregelen zullen worden verlengd. Er komt ook een vrijstelling van RSZ.

De maatregelen gaan in op 19 oktober en gelden voor één maand, waarna een evaluatie volgt.

 

 

Mondmaskers in West-Vlaanderen: wat moet?


Sinds 3 oktober is het in de hele provincie West-Vlaanderen steeds verplicht om een mondmasker bij je te hebben. Dit geldt voor alle personen vanaf 12 jaar en ouder. Er is ook een tijdelijke mondmaskerplicht op alle begraafplaatsen tijdens de periode rond Allerheiligen.


Mondmasker bij hebben


Er is een algemene verplichting om een mondmasker bij je te hebben op het volledige grondgebied van de provincie West-Vlaanderen.


Mondmasker aan hebben


Een mondmasker dragen is verplicht:


• op alle begraafplaatsen vanaf zaterdag 24 oktober 2020 00.00u. tot en met zondag 8 november 24.00u.
• vooral alle toeschouwers van sportactiviteiten (trainingen, wedstrijden, oefenmatchen, tornooien ...)
• in alle voor het publiek toegankelijke gebouwen (stadhuis, sporthal, bibliotheek, station ...) behalve als je neerzit + als je genoeg afstand kan houden + je de algemene gouden regels respecteert.
• op alle markten, kermissen en evenementen
• op alle recyclageparken


Vergeet nationale regels niet


Deze provinciale mondmaskerplicht vervangt de federale maatregelen niet. Want ook die maatregelen blijven gewoon geldig.  Je draagt een mondmasker verplicht in winkels en winkelcentra, bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen en bezinningsplaatsen, musea, bibliotheken, casino’s en speelautomatenhallen, handelsbeurzen (met inbegrip van de salons), inrichtingen die behoren tot de horecasector (behalve wanneer de klanten aan hun eigen tafel zitten), op het openbaar vervoer.  Je draagt een mondmasker ook vanaf dat je het station of de halte betreedt, op de middelbare school, op het werk als je geen 1,5 meter afstand kan houden van je collega’s, als je naar de kapper of schoonheidsspecialist gaat,  voor bepaalde beroepen (zoals bijvoorbeeld marktkramers, kappers, obers …) en op alle plaatsen waar de sociale afstand van 1,5 meter niet gehouden kan worden.

 

 

 

 

update corona

 

 

 

𝗨𝗣𝗗𝗔𝗧𝗘 𝗖𝗢𝗥𝗢𝗡𝗔 𝟮𝟯 𝘀𝗲𝗽𝘁𝗲𝗺𝗯𝗲𝗿 – 𝗡𝗶𝗲𝘂𝘄𝗲 𝗺𝗮𝗮𝘁𝗿𝗲𝗴𝗲𝗹𝗲𝗻

 

De 𝘇𝗲𝘀 𝗴𝗼𝘂𝗱𝗲𝗻 𝗿𝗲𝗴𝗲𝗹𝘀 staan centraal :


Je mag iedereen zien die je wilt zien, op voorwaarde dat je afstand houdt. Je kan niet meer dan 10 personen tegelijk zien op dezelfde plaats (kinderen niet inbegrepen)
Nauw contact (geen afstand, geen mondmasker,...) moet zoveel mogelijk beperkt worden.
Momenteel adviseren de experten om per persoon per maand met maximaal 5 personen (naast je huisgenoten) nauw contact te hebben. 5 is een referentiecijfer en kan variëren van 1 tot 5 afhankelijk van de gezondheidssituatie 

Volg de basisregels m.b.t. hygiëne zoals regelmatig handen wassen
Doe activiteiten het liefst buiten
Bescherm de kwetsbare mensen en de risicogroepen
Hou 1,5 meter afstand. Draag je mondmasker als je niet op veilige afstand kan blijven of bij kwetsbare personen

 

1️⃣ 𝗠𝗢𝗡𝗗𝗠𝗔𝗦𝗞𝗘𝗥
Vanaf oktober is het niet meer verplicht om het masker buiten te dragen, behalve als het te druk wordt en de veiligheidsafstand niet kan gegarandeerd worden. De lokale overheden kunnen wel zelf plaatsen bepalen waar dit nog verplicht is.
In het openbaar vervoer, winkels, de cinema,... blijft het dragen van een mondmasker verplicht

 

2️⃣ 𝗕𝗜𝗝𝗘𝗘𝗡𝗞𝗢𝗠𝗦𝗧𝗘𝗡
Evenement dat je zelf organiseert: het aantal gasten blijft beperkt tot 10, kinderen niet inbegrepen. Dit geldt ook voor bijeenkomsten op straat.
Professioneel georganiseerde evenementen zoals recepties of huwelijksfeesten: hier gelden dezelfde regels en protocollen als in de horeca. Er is geen limiet voor het aantal gasten, maar dansfeesten zijn nog altijd niet toegelaten.
Publieke evenementen: hier blijft dezelfde regel gelden. Maximaal 200 personen binnen en 400 personen buiten. Uitzonderingen zijn mogelijk.

De protocollen rond 𝘀𝗽𝗼𝗿𝘁, 𝗰𝘂𝗹𝘁𝘂𝘂𝗿, 𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝘄𝗶𝗷𝘀,... moeten hierdoor aangepast worden. Op dit moment zijn de bestaande protocollen nog van kracht. Deze regels zullen worden herwerkt door de bevoegde ministers in samenwerking met de verschillende sectoren. De bedoeling is om aan alle sectoren perspectief en standvastigheid te bieden, zodat ze voldoende capaciteit kunnen opnemen en de sector kan herstellen

 

3️⃣ 𝗘𝗣𝗜𝗗𝗘𝗠𝗜𝗘𝗕𝗔𝗥𝗢𝗠𝗘𝗧𝗘𝗥
Er wordt gewerkt aan een epidemiebarometer.
Deze werkt volgens het principe ‘hoe meer de situatie achteruit gaat, hoe meer maatregelen moeten genomen worden’ en zal zich vooral baseren op het aantal hospitalisaties.
Zo kan iedereen de epidemiologische situatie beter opvolgen.

 

4️⃣ 𝗚𝗥𝗜𝗘𝗣𝗦𝗘𝗜𝗭𝗢𝗘𝗡 𝗘𝗡 𝗖𝗔𝗟𝗟𝗖𝗘𝗡𝗧𝗘𝗥
Het 𝗴𝗿𝗶𝗲𝗽𝘀𝗲𝗶𝘇𝗼𝗲𝗻 komt eraan. Deze symptomen kunnen snel verward worden met die van Covid-19
Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter
De testcapaciteit zal hiervoor ook worden opgedreven

Er komt een 𝗰𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗮𝗹 𝗰𝗮𝗹𝗹𝗰𝗲𝗻𝘁𝗲𝗿 naar waar je kan bellen om een coronatest aan te vragen
Er komt ook een bijbehorend afsprakenplatform dat de afspraken zal verdelen over de beschikbare centra

Op 30 september wordt de 𝗮𝗽𝗽 ‘𝗰𝗼𝗿𝗼𝗻𝗮 𝗮𝗹𝗲𝗿𝘁’ gelanceerd. Via deze app zal je gewaarschuwd worden wanneer je langere tijd in de buurt van iemand met corona bent geweest die ook gebruikt maakt van de app

 

5️⃣ 𝗤𝗨𝗔𝗥𝗔𝗡𝗧𝗔𝗜𝗡𝗘𝗣𝗘𝗥𝗜𝗢𝗗𝗘
Vanaf 1 oktober wordt de quarantaineperiode beperkt tot 7 dagen
Als je symptomen hebt, moet je meteen in isolatie en je zo snel mogelijk laten testen. Als de test positief is, blijf je in quarantaine voor 7 dagen. Als de test negatief is, mag je je quarantaine verlaten.
Als je geen symptomen hebt, maar nauw contact hebt gehad met iemand die positief testte, moet je zo snel mogelijk in quarantaine gedurende 7 dagen. Je maakt ook een afspraak om één test af te nemen op dag 5 van de quarantaine. Als die positief is wordt de quarantaine met 7 dagen verlengd. Als de test negatief is, mag je uit quarantaine komen na de 7 dagen

 

6️⃣ 𝗥𝗘𝗜𝗦𝗔𝗗𝗩𝗜𝗘𝗦
Reizen naar een rode zone is niet langer verboden, wel sterk afgeraden, alsook reizen naar een oranje zone. Als je uit een rode zone terugkeert moet je vanaf 1 oktober ook 7 dagen in quarantaine en na 5 dagen een test laten uitvoeren. Als je minder dan 48 uur in een rode zone verblijft is dit niet verplicht.

 

 

 

 

 

Speelruimtes terug open

speelplein

Na 2 lange maanden kunnen de kinderen terug schommelen, glijden of draaien. Alle speelruimtes, groenzones en buitenspeeltuinen in Waregem (en deelgemeenten) mogen en gaan immers terug open. De stedelijke werkplaats zorgt er zo snel mogelijk voor dat alle afsluitingen en linten aan de speelpleinen opgeruimd worden.

We vragen aan de ouders wel om enkele spelregels na te leven:
1. speelpleinen zijn voorbehouden voor kinderen tot en met 12 jaar
2. Elk kind wordt begeleid van een volwassene
3. Respecteer de anderhalve-meterregel
4. Zijn er al aardig wat kindjes op een speelplein? Keer dan later even terug.

 

Goed nieuws! De bib mag opnieuw bezoekers ontvangen.

 

bibliotheek foto

 

Wij openen dan ook graag onze deuren in Waregem vanaf  25 mei. Voorlopig wordt het geen ontmoetings- en belevingsplek zoals voorheen, voorzichtigheid is nog steeds geboden.

Je kan de volledige collectie doorzoeken en zelf uitlenen en inleveren. Kranten lezen, studeren of gebruik maken van onze computers kan voorlopig niet. Om praktische redenen werden ook de openingsuren lichtjes aangepast. Alle uitgeleende materialen werden een laatste keer verlengd tot en met 8 juni.

Hou rekening met volgende afspraken als je een bezoek brengt aan de bib:

 • Max. 25 bezoekers binnen.
 • Desinfecteer je handen.
 • Hou altijd 1,5 meter afstand.
 • Kom alleen naar de bib. Kinderen mogen met een ouder meekomen, maar ze blijven samen in de bib.
 • Betaal bij voorkeur met Bancontact of contactloos.
 • Er is 1 pc beschikbaar voor dringend internetgebruik (max. 30 minuten, vooraf te reserveren).
 • Volg steeds de aanwijzingen van het personeel.
 • Op woensdag zijn de hoofdbib en haar filialen uitsluitend afhaalbib.
 • De filialen zijn enkel open op woensdag en alleen als afhaalbib.

 

Kunst in je kot!

 

In deze corona-tijden is kunst en creativiteit belangrijk! We zitten allemaal in ons kot en trekken er af en toe op uit voor een wandeling in de eigen wijk of buurt. Tal van Waregemse creatievelingen zitten niet stil en tonen jou kunst vanuit hun kot. Ontdek alle kunstwerken in een straattentoonstelling tijdens een gezonde wandeling. Deze tentoonstelling loopt zolang de quarantaine-maatregelen gelden. 

 

Ontdek de toffe creaties van de leerlingen van Stedelijke Kunstacademie Waregem. Je kan de werkjes ontdekken aan de ramen van de Kunstacademie én aan de aanplakborden van stad Waregem. Bekijk het stadsplan: www.waregem.be/kunstinjekot

 

Belangrijk: houd minstens 1,5m afstand van elkaar en van de kunstwerken om besmetting te voorkomen.

Wil je zelf exposeren aan je huis/raam?
Stuur dan een mailtje naar 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met je naam, je adres en voeg één foto toe van je kunstwerk. Zo maak ook jij onderdeel uit van de kunstroute.

Zelf creatief aan de slag?

Ook de leerlingen van de kunstacademie zitten niet stil. Nu ze niet naar de kunstacademie kunnen komen werden ze de voorbije weken thuis uitgedaagd en geprikkeld door hun leerkrachten. Wil ook jij graag aan de slag met zo’n beeldende opdracht? Hier kan je een opdracht vinden voor kinderen en één voor jongeren/volwassenen. Stuur je resultaten door naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., de kunstacademie deelt ze op sociale media en toont ze begin september in de academie!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lijn10

 

Overleden acteur Werther Vander Sarren woonde jaren geleden in Waregem: “Hij runde een speelgoedwinkel”

 werther

Ronny De Coster

De overleden acteur en regisseur Werther Vander Sarren (78) werd in 1941 in Waregem geboren en woonde er ook goed 50 jaar. Hij was er in de jaren ’70 actief bij theatergezelschappen Kunst en Eendracht en bij Sanzuniek in de Stormestraat, waar je toen ook dancing Gallery had. Veel mensen weten (niet) meer dat Werther Vander Sarren destijds een speelgoedwinkel in Waregem had.

Dat was Toy Shop in de Stationsstraat, destijds zelfs de eerste speelgoedwinkel van Waregem”, herinnert burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) zich nog. “Ik ging er zelf ook langs, toen ik nog klein was. Werther Vander Sarren heeft in Kunst en Eendracht nog met wijlen Cécile Rigolle gespeeld, ook een Waregems monument in de theaterwereld. Werther Vander Sarren was een heel aangenaam en innemend man, altijd goedlachs ook. Nadat hij Waregem ruim twintig jaar geleden verliet, verwaterde het contact toch een beetje. Maar enkele jaren geleden heb ik wel nog zijn zoon getrouwd in het stadhuis van Waregem”, aldus Kurt Vanryckeghem.

Werther Vander Sarren verliet Waregem omdat hij zijn hart verloor aan de Vlaamse Ardennen. Hij woonde in Zulzeke en verbleef de laatste maanden in Home Sint-Franciscus in Kwaremont. De acteur was vooral bekend als champetter in televisieserie De Paradijsvogels en van allerlei gastrollen in reeksen zoals FC De Kampioenen, Spoed, Wittekerke en Familie.

 

Bron: Peter Lanssens HLN